2015 BÍRÁLÓI TOVÁBBKÉPZÉS, KECSKEMÉT-BALLÓSZÖG

 

  Bíráló továbbképzés 2015 Ballószög Szakelőadói szemmel

 

Ismét kitett magáért Bíró Ferenc klubtagunk és családja, melyet nem tudunk eléggé megköszönni Nekik.  Ideális helyszín, felállított ketrecek a kívánságunk szerint. A társaság nagy része figyelemmel kísérhette a kezdő bíráló tanulók oktatását Pintér tanár úr jóvoltából. Volt aki másként csinálta volna, de most Őt bíztam meg a tenyésztői múltja és a pedagógiai képzettsége miatt. Valószín Én is másként csináltam volna, de ettől függetlenül kijelenthetem a feladatok elvégzésébe mindig be kell vonni több segítő szándékú tenyésztőt, akik igyekeznek segíteni a munkák elvégzésében.  A bírálók így is rengeteget tanultak, még más tenyésztők és kollégák is kérdezték négy szem között, hogy mit is magyarázott ott a Józsi, miről is volt pontosan szó, mert nem értette igazán, de röstelte megkérdezni, nehogy tájékozatlannak tűnjön mások előtt. Ezt követően a pontozást és a ketreckártyák kitöltését vettem át a gyakornokjainkkal, bevonva a többi oda figyelő bíráló kollégát is.

A bírálóink pedig egyenként ugyan azt a hat galambot minősítették először bekötött szemmel tapintás szerint, ekkor Gálik Mihály és Szarvasi István segített az egyedek kézbeadásában és a jegyzetelésben. Ezt követően lekerült a bírálóról a kendő és folytathatta a minősítést a ketreckártya kitöltését, ha kellett ez alkalommal javíthatott is rajta a végeredmény volt a lényeges.

Meglepődve tapasztaltuk Misivel, hogy ugyan arról a madárról tapintás útján ellentétes véleményeket is hallottunk a bíráló kollégáktól, ez mutatja a felkészültségbeli és nézetbeli, néhol nagy különbségeket közöttük.

Ezek után részletesen értékelném a hat egyedet mellékelve a bírálóinktól kapott pontszámokat.

Ez is egy bírálat csak, nem szentírás. Igyekeztem az eddigi tapasztalataim szerint reálisan kiértékelni a látott 6 db madarat. Kérésemre a házigazda két szalagosat, két feketét és két fehéret tett a ketrecekbe. Az egyszínűek fiatalok voltak, míg a két szalagos egy éves tenyészállatok, ezt jeleztük minden bírálónak!

Az első egy fiatal fehér tojó volt arányos kerek formával, kiemelt nyakkal, zárt háttal és kormánytollakkal és dús alsó tollszerkezettel. Hiányossága a lapos mell és a vékony csontozat, összességében egy kisebb, tollas formás tojó képét mutatta, de a kerekségét az alsó tollazatának köszönhette. Minél többen piszkálták, annál inkább elveszítette a türelmét és felrántotta az alsó tollazatát, így teljesen más képet mutatott. Nálam 94 pontot ért!  Előnyei:1/ Dús alsó tollazat és ennek köszönhetően a típusos alsó vonal, 2/ elegáns kiemelt nyak és zárt hát valamint kormánytollak!  Kívánalmak: 1/Erősebb csontozat, mélyebb mellcsont,  2/ arányosan nagyobbat!

Boós: 95, Hock: 95, Kalenics: 93, Pintér: 93, Péli: 92, Vágvölgyi: 92, Zsákovics: 93,

Második egy erős testű, domború mellű, de aránytalan testfelépítésű, ovál formát mutató, lejtős hátú, széles farokkötésű és kormány tollú, nyitott hátú egyed volt . Testi hibája, kizáró problémája mindkét szélső lábujján összenőtt a karom! Ezt egyedül Boós István vette észre !!!

A kizáró óktól eltekintve, nálam 91 pontot ért! Előnye : Erős csontozat , mély izmos és széles mell! Kívánalmai :1/ Arányosabb testfelépítést, 2/ kerekebb formát és vízszintesebb magasabb hátat, 3/zártabb hát. Hibája: széles farok kötés és rendezetlen kormánytollak!

Boós: 91, Hock: 91, Kalenics: 93,  Pintér: 92,  Péli: 92, Vágvölgyi: 93, Zsákovics: 94,

Harmadik fekete tojót lakkos, mély szín ideális szembőr és kiváló kakas szem jellemezte. Kívánalmak voltak: a gyenge csontozat, lapos mell, lapos fejtető, nyitott hát, derék magasság hiánya!

Nálam 92 pontot ért! Előnyei : 1/Lakkos , ideális szín,  2/ típusos kakas szem és típusos szembőr, Kívánalmai : 1/ erősebb csontozatot és teltebb mellet, 2/ arányosabb testfelépítést, magasabb hátat, 3/típusosabb, finomabb fejet, , 4/ zártabb hát és kormánytollakat!

Boós: 93, Hock: 92, Kalenics: 94, Pintér: 91, Péli: 94, Vágvölgyi: 94, Zsákovics: 91,

A negyedik madár,  fiatal fekete hím volt egyértelműen a mezőny kiemelkedő példánya. Ezt mindenki jól észrevette ! Magas derék, arányos testfelépítés, lakkos szín és szép szem, szembőr. Zárt kormánytollak és hát jellemezték. Kívánalma a tengelyesebb állás volt, időnként emelte az elejét !  Nálam : 95 pontot ért! Előnyei: 1/ magas, derék és arányos testfelépítés, 2/ zárt hát és kormánytollak, 3/ telt és lakkos szín, Kívánalmak : 1/ típusosabb állást, kevésbé emelt mellet, 2/ erősebb szélesebb mellet!

Boós: 95, Hock: 95, Kalenics: 96, Pintér: 95, Péli: 95, Vágvölgyi: 96, Zsákovics: 94,

Az ötödik egyed egy potykás szalagos kék hím volt, erőteljes, magas derekú kerek formájú, zárt hátú és kormánytollú. hiányossága a nem elég dús alsó tollszerkezet és az erősebb fej és nyak voltak.

Nálam:  94 pontot ért! Előnyei : 1/ Erős testfelépítés, magas hát, 2/ zárt hát és kormánytollak, Kívánalmai : 1/ Típusosabb és elegánsabb nyakat és fejet, 2/ dúsabb alsó tollazatot és méllyebbet!

Boós: 94, Hock: 93, Kalenics: 95, Pintér: 95. Péli: 94 , Vágvölgyi: 95, Zsákovics: 93,

A hatodik egy ezüstkovácsolt, egyéves tojó vékony testtel és görbe mellcsonttal , szegletes fejjel. Előnye a kerek szárnypajzs, a dús alsó tollazat és a szép rajzolat.

Nálam: 90 pontot ért! Előnyei: 1/ kerek szárnypajzs, 2/ szép rajzolat, Kívánalmai :1/ Erősebb testfelépítést és mélyebb mellet, 2/ zártabb alsó tollazatot / ’kabátos’/Hibái : 1/ görbe mellcsont, 2/lapos fejtető, tört homlok és logós csőr!

Boós: 93, Hock: 92, Kalenics: 93, Pintér: 94, Péli: 94, Vágvölgyi: 91, Zsákovics VK/ versenyen kívűl/ nem pontozta le. A szabály kimondja, le kell pontozni a kizáró ókon kívül az egyedet, majd versenyen kívül helyezzük az indoklással. Pl. az összenőtt karmok, ferde és kampós csőr.

 

Az anyagot kérem nyomtassák ki és adják át olyanoknak akiknek nincs ’net’- elérhetőségük !

Pl/ Öhler Tibi  –  Miklós Péternek,  Pintér Józsi  –  Nagy Ferinek,  Novák Gabi  – Kapusi Lacinak,  Zsákovics István – Oláh Lászlónak.   stb.

Köszönöm, üdvözlettel Szarvasi István!

 

error: Másolásvédett tartalom!
Mondain Tenyésztők Baráti Köre