2018. Bírálói továbbképzés, Nyársapát

Bíráló továbbképzés Nyársapáton, 2018 augusztus 25.

 

Szombaton reggel 9 órakor gyülekeztünk Öhler Tiborék rezidenciáján, Nyársapát határában. A fő útról, rögtön a szépen gondozott kertbe hajtottunk és parkolhattunk le. Sajnos többen jelezték bírálóink közül ez alkalommal távollétüket, pedig a Tavaszi központi képzésen sem tudtak jelen lenni, így jövőre minden képen részt kell, vegyenek a bíráló képzések valamelyikén, mert megszakadhat a bírálói jogosultságuk. Az előzetes érdeklődések és meghívások ellenére vendégek, tagok sem voltak aktívan jelen Gálik Mihályon területi képviselőnkön kívül. Ács Norbert és Novoth Tibor vendégeskedett Tibinél ezen a hétvégén, Ők időnként benéztek, de inkább csak pihenték az előző hosszú nap fáradalmait.

A jelenlévők: Öhler Tibor és Tóth Andrea házigazdák, vendéglátók!

A klub bírálói: Szarvasi István előadó, Bodor Tibor, Hock Zoltán, Novák Gábor,

Öhler Tibor, Péli György. Texános vendég bírálók: Balogh István, Bíró István és Thuróczy Lóránt Gábor. Klubtagok, vendégek : Ács Norbert, Gálik Mihály és Novoth Tibor.

Hivatalos meghívottak, az MGKSZ alelnöke és szakosztályvezetője: Kanalas János és Berta Krisztián.

Előzmények: A Csesztvei áprilisi vezetőségi értekezleten a vezetőség egyhangúlag döntött és megszavazta, hogy a klub tulajdonában lévő és szakmai hiba következtében, a januári Európa kiállításon át nem adott Európa Mesteri címért járó díjat át kell adni megérdemelt tulajdonosának, Bodor Tibornak.

Holtverseny esetében, azonos pontszám és helyezések mellett, mindkét fél számára ki kell adni a díjat. Így érdemelte ki Makovinyi Tamás mellett Bodor Tibor is. Sajnos az eseményen a két vezetőbíráló ténykedésének következtében voltak szakmai hibák, melyekben sajnálatosan csak késve és részben tudtunk intézkedni.

Itt most megtörtént a díj átadása, mely már leközlésre került a honlapon is.

Másik fontos előzmény a szakelőadó kérdésének rendezése, a Csesztvei megbeszélésen a vezetőség továbbiakban is teljes bizalmat szavazott Boós Istvánnak, amennyiben vállalja a szakelőadói feladatok ellátását. A bírálói munkában segítőjének Kalenics Jánost kértük fel akkor, a vezetőbírálói feladatok mellett, csak csökkentett létszámú kollekció bírálatát javasolta számára. Ennek ügyében Boós István augusztus közepén keresett meg telefonon, az előzetes egyeztetések után. Sajnos a bizalmat megköszönte, de állapotára való tekintettel nem tudta vállalni, mert nem olyan gyors a felépülésének a mértéke, mint azt szeretné. Ezzel kapcsolatos hír még, hogy Kalenics János is kórházi kezelésre jár jelenleg folyamatosan. Mindkettőjüknek ezúton is jobbulást kívánunk.

Így az előadó ismertette a hozzá beérkező javaslatok alapján a saját észrevételeivel együtt a szakelőadói posztra jelöltek névsorát: 1/ Péli György  Nagy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező és „A” kategóriás bírálónk, ellenérv a hajlott kora és a mobilitása/ autóval való közlekedése/. Gondolkodási időt kért, de időközben jelezte nem vállalja. a bírálatoknál szívesen segít, ha igényeljük a továbbiakban is. Hock Zoltán, határozottan lemondta a felkérést, nem vállalta, de a továbbiakban is segít, ahol tud! Bodor Tibor meglepődve, nem vállalta, megköszönve a megtiszteltetést. Öhler Tibor gondolkodik a javaslaton. Neki még sokat kell tanulni és fejlődni és nemzetközi tapasztalatokat is begyűjteni. Elsőnek a szakmai képzéseknél tudna tehermentesíteni részben! A tagságnak kell dönteni majd a Csesztvei taggyűlésen ezekben a kérdésekben.

A képzést meg fordítottuk, mert a technika ördöge borsot tört az orrunk alá. A laptop nem tudta megnyitni az átküldött vetítendő anyagot, a galambok anatómiájáról összeállított diákat. Vendéglátónk autóba pattant és megoldotta a problémát. Időközben a Mondainok színével és a kapcsolódó pigmentációkkal kapcsolatos kérdéseket dolgozták ki a kollégák, egy üres lapon gyakorolva ezzel a fogalmazást és az írást is. Bizony ezek is befolyásolhatják a bírálat gyorsaságát 60- 70 egyed esetén januárban, ezért kell gyakorolni majd minden kollégának a kis környékbeli kiállítások alkalmával is! Ezt követően megérkező vendéglátónk is bekapcsolódott a feladatba.

A mikor elkészültek közösen átbeszéltük, midig más kolléga ismertette a munkáját, melyet kiegészítettünk szükség esetén. Komoly hozzászólásokat hallottunk az MGKSZ szakmai alelnökétől is, nem csak passzív hallgatóként volt jelen, aktívan bekapcsolódott a témákba.

Közben vendéglátóink kis tízórait szolgáltak fel a jelenlévőknek. Ezt követően a diavetítések is lezajlottak, a többségnek teljesen újdonság volt, csak néhányan látták az áprilisi központi képzésen. Most természetesen, szinte csak a mondainokra vonatkozó dolgokkal foglalkoztunk, de azért érintettünk más fajtákat is, példának.

Ebéd előtt, sort kerítettünk még a bírálók delegálására a fontosabb kiállításokra és tájékozódtunk az MGKSZ törekvéseiről is.

Megtudtuk, hogy decemberben nagy szabású kiállítást terveznek megrendezni a Hungexpó „B” pavilonjában, kapcsolódóan hatalmas börzét is terveznek a külső területeken. A benti részen kirakodó vásáros mesteremberek is kínálhatják portékáikat, tárgyalások folynak a BKK-al, egy buszjárat beállítására a rendezvény idejére. A katalógusban szerepelni kiváló reklám lesz minden tenyésztő számára.

Klubunk a 2018- 2019-es fontosabb kiállításokra a következő bírákat delegálja az MGKSZ felé : Nemzeti fiatal kiállítás Szikszón, a Mondain kollekció bírálója. Balogh István. 2018. november 16-18.

V102 egyesület kiállítása, Alföld kupa a Mondain Klub támogatásával. Bírálók: Novák Gábor és Péli György a mondain kollekciónál. 2018. november 23-25.

Nemzeti kiállítás Budapest Hungexpó B pavilon, Mondain Klub hivatalos fiatalgalamb kiállítása. Bíráló: Bodor Tibor. 2018. december 7-9.

Mondain fajtaklub kiállítás, Kerekegyházán, 2019. január 18-20. Bírálók:

Szarvasi István, Péli György, Hock zoltán, Öhler tibor, Bodor Tibor, Novák Gábor. Tartalék bírálónk: Laßß Heikó.

A finom és bőséges ebéd után, a ketrecek előtt folytatódott a továbbképzésünk. Egyenként különböző szempontok alapján értékelték ki bírálóink alaposan a ketrecekbe tett egyedeket, melyet folyamatosan figyelemmel kísértek a jelenlévők és az előadó. Ott helyben korrigálták a téves megítéléseket és pontosították a helyes megfogalmazásokat.

Közben a két szövetségi vezető is komoly eszmecserét folytatott, hasonló találkozásra még nem volt idáig alkalmuk, ez most erre is nagyszerű alkalom volt.

Végül megköszöntük a pazar vendéglátást, elköszöntünk a kollégáktól és a vendégektől, útnak indultunk hazafelé.

Szarvasi István előadó.

error: Másolásvédett tartalom!
Mondain Tenyésztők Baráti Köre